Ga naar hoofdinhoud

Tot ziens, Windows!

Gepubliceerd op: - Leestijd ongeveer: 3 minuten

Een nieuwe computer, een nieuw besturingsysteem. In deze post lees je alles over mijn nieuwe PC en de keuzes die heb ik gemaakt. New PC, who dis?

Eind juli heb ik de knoop doorgehakt: er moest maar een nieuwe computer komen. Mijn desktop begon na 6 jaar wel te sputteren en er waren signalen dat de hardware de langste tijd wel had gehad. Maar wat kies je dan?

Waarom ik niet voor Apple koos

Sinds vorig jaar was ik al aan het nadenken: zelfbouw? Of was dit misschien het moment om Mac te gaan? Het laatste was een aantrekkelijke optie, omdat ik al bekend was met Mac OS. Maar er waren een paar grote nadelen:

  • budget. Mijn bankrekening lag dubbel van het feit dat ik maar zelfs Apple in overweging nam.
  • Apple is net bezig met de overstap naar hun eigen processor. Met zoiets is het nooit aan te raden meteen mee in te stappen.
  • ik haat wat Apple heeft gedaan met het toetsenbord van de MacBooks (al hebben ze wel hun fout met het beruchte Butterfly-keyboard erkend) en het doorslaan in hun minimalisme door maar aansluitingen te verwijderen.
  • ik haat het dat upgraden of vervangen van hardware niet makkelijk is (Right to Repair, iemand?). Het is toch zuur als een laptop van 1500 euro na 5 jaar al aan vervanging toe is. Niet echt milieuvriendelijk, Apple.

Dus ja, geen Apple. Ook al vind ik het besturingssysteem echt wel fijn. Maar goed, de vraag bleef: wat nu, zelfbouw of laptop? Vanwege ruimteoverwegingen en het feit dat mijn MacBook Pro ook aan zijn laatste jaar begint (aan de prestaties te zien) besloot ik om voor een laptop te gaan. En toen ik hoorde van Microsofts hardwarevereisten voor Windows 11 en de installatievereisten voor Windows 11 besloot ik meteen maar dapper te zijn en volledig van Windows weg te gaan. Ik heb zelfs mijn Office abonnement opgezegd.

PopOS! (toch een beetje Apple)

Qua besturingssysteem kom je snel uit bij Linux. Voor er Open Source-fundamentalisten gaan roepen in de reacties dat ik beter voor BSD had kunnen kiezen en dat Linux als kiezen voor de hel is: als dat betekent dat ik bij Tom Ellis op schoot kan kruipen, no regrets.

Maar dan volgt de keuze voor een distributie. Met Linux had ik al wel eens gespeeld, voornamelijk Ubuntu. Ik had een tijdje Elementary in gedachten (dat grafisch MacOS probeert te imiteren), maar het uiterlijk sprak me niet zo aan. Dan kom je nogal snel terug bij Ubuntu uit. Maar grafisch werd ik daar ook niet blij van. Zelfs Windows XP in zijn snoepjeskleuren vind ik mooier, ik bedoel maar.

Maar toen kwam Linus Tech Tips met een video waarin kanjer Anthony Young PopOS! kort laat zien en demonstreert. Dat overtuigde me. MacOS-achtig genoeg om het mooier te vinden dan andere Linux distro's en Windows, maar net anders genoeg om niet volledig een kloon te zijn.

De computer zelf

De computer zelf is een laptop geworden: zo vervangt hij meteen mijn MacBook die over een tijdje toch wel helemaal op is. Ik ben niet voor een volledig nieuwe computer gegaan. De HP Elitebook G20 G3 voldoet qua specificaties meer dan prima voor wat ik zoal op een computer doe. Met een dock kan ik mijn randapparatuur zonder problemen aansluiten en krijg ik wat extra USB-poorten rbij. En als ik ergens naartoe moet, is een laptop lekker handzaam.

Qua software is er niet superveel veranderd. Ik had al de gewoonte om voor het grootste deel software te gebruiken dat besturingssysteemonafhankelijk is.

← Terug naar blogoverzicht