Webmasters 101: backups, backups en backups.

Geloof me, je computerleven is een stuk leuker als je backups hebt (en regelmatig backups maakt!). Investeer in een paar externe harde schijven (want 1 backup is geen backup), of een NAS en een twee externe harde schijven. Of als je computer CD’s/DVD’s kan branden: doe dat en gebruik daarnaast nog een externe harde schijf.

Mogelijkheden genoeg dus. Afhankelijk hoe vaak je bestanden aanmaakt of aanpast op de computer is een wekelijks of tweewekelijks schema voldoende. Gebruik Freecommander of Freefilesync om makkelijk na de eerste backup alleen nieuwe en gewijzigde bestanden te synchroniseren met je externe harde schijven. Of gebruik een dienst als Crashplan.

En helaas, als alles in je Dropbox/Onedrive/iCloud/Google Drive staat en je daarin werkt: dat is geen backup. Ook al kun je er altijd en overal bij, er hoeft maar iets te gebeuren en je bent het kwijt.

Backups maken het ook heel makkelijk om als je een aanpassing hebt gedaan en iets werkt niet meer, het originele bestand terug te plaatsen. Al kun je dit ook met versiebeheer van je bestanden oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.