Webmaster 101: zin en onzin van statistieken

Statistieken: in de wereld van websites wordt er al gauw mee rondgesmeten. Het aantal hits per maand, aantal unieke bezoekers en de bouncerate: dat zijn de belangrijkste statistieken. Vooral degenen die geld (willen) verdienen aan hun website, houden zich met statistieken bezig.

Zijn statistieken zinvol? Als je geld wil verdienen met je website wel ja. Maar dan vind ik dat je bij jezelf ook de volgende overdenking moet maken: gaat het jou om het geld, of de bezoeker? Zou je de website nog steeds maken c.q. onderhouden, ook als je er geen cent voor kreeg?

En bedrijven mogen rustig kritisch nadenken over de vraag: zijn we wel goed bezig als de website het enige is wat geld opbrengt? Is het niet veiliger als er geld via meer kanalen binnenkomt (een echte winkel, lezingen, workshops, consultancywerk,…) ?
Zelf bekijk ik nauwelijks mijn statistieken. Als ik een keer of vijf per jaar dat doe, is het veel. Ik werk aan mijn website omdat ik het leuk vind en ook omdat ik de informatie graag deel met anderen. Voor mij is dat genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.