Webmaster 101 – Structuur en planning

Structuur en planning. Dus.

Ehm, welke structuur en planning? Eerlijk is eerlijk: mensen die iedere dag of vaste momenten in de week gedisciplineerd werken aan hun website zijn bewonderenswaardig. Mij lukt het niet zo makkelijk en voorlopig zal er bij mij nog geen vaste lijn in te ontdekken zijn. En dan er is nog verschil tussen deze persoonlijke weblog (nog zoekende naar wat ik wil vertellen) en All Things Royal (qua stijl en inhoud een stuk makkelijker). Toch heb ik wat meer grip op de zaak dan een tijd terug (al blijft regelmaat echt een ding).

Het enige wat ik kan zeggen is dat je niks verplicht bent: het is aan jou om een goede balans te vinden tussen werk/kinderen/huishouden/sporten/andere hobby’s en werken aan je websites. Betekent dat een schema van 1 post of 1 dag/avond in de week werken? Prima! Of juist een onregelmatig schema dat je werkt wanneer het jou uitkomt en je er zin in hebt? Ook prima!

Wat verder ook heel erg helpt, is inzichtelijk maken wat je moet doen (takenlijstje) en de informatie en het materiaal wat je nodig hebt of nodig gaat hebben verzamelen en ordenen. Denk daarbij aan bronverwijzingen, literatuurlijsten, interessante anekdotes, teksten of informatie die je tegen bent gekomen.

De taken die ik moet doen (pagina x updaten of online plaatsen, foto y vervangen) heb ik allemaal verzameld in Todoist. Ik heb er een apart project voor gemaakt waar alle taken in staan. Zo is het makkelijker te zien wat nog moet gebeuren. Je kunt een datum aan een taak koppelen, zelfs een datum die steeds terugkomt (elke zaterdag, elke maand,..). Zo kun je dus makkelijk een taak aanmaken dat je iedere zaterdag een bepaalde pagina bijwerkt. Ideaal en in veel gevallen een goeie stok achter de deur.

Interessante informatie, anekdotes of teksten sla ik op in Evernote, een programma om notities te maken en online informatie of media te verzamelen in notitieboeken. Denk daarbij vooral aan info over koninklijke juwelen, overzichten wat er vandaag in de geschiedenis is gebeurd, artikelen en biografieën van Wikipedia of andere websites. Dit gaat allemaal in het notitieboek Koninklijke families of Koninklijke juwelen.

Door mijn tag-systeem kan ik zaken makkelijk terugvinden.

Hoewel je ook bestanden kunt opslaan in Evernote ben ik daar niet zo voor. Voor mij is Evernote echt een notitieprogramma, en niet iets waar ik ook mijn foto’s en documenten in kan opslaan. Daar heb ik een goed georganiseerd mappensysteem voor op de harde schijf van mijn computer, die ik synchroniseer naar mijn laptop, NAS en backup-schijven.

Meer weten over Evernote en Todoist? Tips en trucs over Todoist en Evernote kun je vinden op de Youtube-kanalen van Carl Pullein en Francesco d’Allessio. Carl heeft zelfs een hele tutorialreeks over beide programma’s waarin alle functies worden uitgelegd. Absoluut een aanrader.

Todoist niks voor jou? Trello, Asana, AnyDo en voor Apple-gebruikers Things zijn ook veelgebruikte en hooggewaardeerde programma’s voor takenlijsten. Probeer uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

Alternatieven voor Evernote zijn Onenote, Google Keep (al zou ik vanuit privacyoogpunt niet snel een Google-product kiezen), Bear (Apple only) en Turtle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.