Webmaster 101: Read the fucking manual! (oftewel: leer Googlen)

Als je een eigen website wil en zelf dingen wil doen, is het belangrijk dat je leert te zoeken. Er zijn handleiding, instructies, tutorials (al dan niet op video) voor een hoop zaken.

Hetzelfde geldt voor oplossingen voor problemen. Krijg je een bepaalde error? Zoek die dan even op, eventueel met ‘how to solve’ ervoor. How to solve broken links bijvoorbeeld. Of ‘how to solve error 505’. Of ‘how to put back backup of WordPress.’
Moet je alles kunnen oplossen? Natuurlijk niet, en sommige zaken kan alleen je host oplossen. Maar probeer het in ieder geval. Al lees je alleen maar om te leren of om het te begrijpen.

Verder: lees de handleidingen of instructies of zoek tutorials op. Of stel vragen op Twitter. Ga een keer naar een meet-up bij in de buurt van een WordPress-gebruikersgroep.

Nog even iets opbiechten: als ik problemen tegenkom (IT-algemeen of website-gericht): ik google ook vaak. Er zijn zoveel problemen, dat het onmogelijk is ze allemaal te kennen. Laat staan de oplossingen. En verder moet je nergens bang van zijn, want echt kapot maken kan je niks. En als je backups hebt, en trouw backups maakt moet je je helemaal geen zorgen maken, want al je recente bestanden en foto’s heb je. Dan is Windows opnieuw installeren of met een schone lei beginnen bij je host echt niet erg. Of als je een bestand verkeerd hebt aangepast, kun je het originele bestand altijd terugzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.