Recensie: de Netflix-serie You

Een serie over een boekenverkoper en een aanstormend schrijfster? Met een vleugje nerdiness en een dosis spanning? Dat leek me wel inderdaad wel het kijken waard. En Netflix loog niet door te zeggen dat ik het vast een goede serie zou vinden.

Gebaseerd op het gelijknamige boek door Caroline Kepnes (in Nederland als Jij uitgegeven door uitgeverij Xander) kreeg Netflix de internationale rechten op deze serie gemaakt door Lifetime. Nu verfilmt Lifetime vaker boeken (een aantal boeken van Virginia Andrews bijvoorbeeld), maar de kwaliteit is nogal…wisselend om het diplomatiek te zeggen.

Maar eerst meer over het verhaal. de serie volgt boekenverkoper Joe Goldberg en Guinevere Beck, een aanstormend schrijfster. Als zij zijn winkel komt binnenlopen is hij helemaal hoteldebotel van haar. Maar al snel blijkt dat hij een duistere kant heeft en heel ver gaat.

En de serie is echt goed gedaan! Er wordt goed geacteerd, het script is goed. En net zoals de Britse serie Sherlock ( <3 Cumberbatch) projecteert deze serie sms-jes, schermen van telefoons en laptops op het beeld zodat je in het verhaal blijft. En in het hoofd van Joe, want gedurende alle afleveringen kruip je echt in het hoofd van Joe. Door het script maar vooral door het acteren en het vertellen van Penn Badgley die Joe speelt. Hij doet dat briljant. Hoe hij kan switchen tussen beleefd, charmant, bezorgd en psychopathisch…wauw.

De laatste aflevering heeft een cliffhanger die je niet aan ziet komen. Gelukkig is het tweede boek van Caroline Kepnes (Hidden Bodies) ook verfilmd en zal die als tweede seizoen binnenkort op Netflix wordt geplaatst.

Kortom: een echte aanrader. Zeker degenen die helemaal wegzwijmelen bij Christian Grey uit de “Vijftig Tinten Grijs”-reeks van E.L. James zouden dit als verplichte kost moeten kijken. Misschien dat ze dan doorhebben waarom dat geen gezonde gozer is. Want Grey is net als Joe een creep. Een engerd.

Laat de serie trouwens meteen ook een schoolvoorbeeld zijn waarom je jezelf online moet beschermen. Want engerds zijn overal en je hebt het pas door dat je er eentje voor je hebt als het te laat is. Check je wachtwoorden en die privacy-instellingen, mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.