Dit is hoe ik werk

Update: ik heb een nieuwe post met updates gemaakt voor voorjaar 2017.

Op Lifehacker vind ik het altijd wel leuk om de ‘This is how I work”-posts te lezen, wat voor hard- en software iemand gebruikt en wat die dagelijks bij zich heeft voor zijn werk. Vandaar een postje in SophiesChoice stijl!

Hardware

Laten we maar meteen met de hardware:

  • Windows-desktopcomputer, met Windows 8.1
  • Macbook, OSX El Capitan
  • Samsung Galaxy Wonder (telefoon)
  • Sansung Galaxy Tab3 Lite (tablet)
  • Sony T1 e-reader
  • iPod Nano 3e generatie
  • Draadloze muis van Trust
  • Synology NAS DS215J als netwerkschijf en mediaplayer.

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat e-reader en de iPod nauwelijks tot niet zoveel gebruikt worden. En dan is er nog een hele oude HP laptop die ik van iemand gratis mocht overnemen om voor mijn cursus/opleiding systeembeheer Linux op te installeren (Ubuntu). Linux draait er heel lekker op en de laptop doet het verbazingwekkend genoeg nog gewoon. Batterij is naar de knoppen en een half uur kun je er eieren op bakken, maar toch. Deze gebruik ik echter ook niet zo vaak.

Als ik ergens naartoe ga waarbij ik mijn laptop nodig heb, gaat de laptop in een hoes (deze hoes, maar dan 13 inch) en ik heb een rugzak van Targus.

Software

En dan nu het wat meer interessante deel: de software die ik gebruik šŸ˜€

Tekstverwerking
Office 2011 voor Mac en op Windows Office 2013. Op de Linux-laptop draait Libreoffice, vind ik lekker draaien dan OpenOffice en lijkt ook beter met Word-documenten overweg in vergelijking met OpenOffice.
Voor het schrijven van fictie wil ik af en toe Scrivener gebruiken. Mooi programma is dat, zeker de mogelijkheid om in scene’s te werken en personages uit te werken. Op de Macbook wil ik ook Pages gebruiken, het tekstverwerkingsprogramma van Apple.

Browsers en e-mail
Op Windows gebruik ik Postbox. Voorheen gebruikte ik Thunderbird, maar op de een of andere manier kan die me niet meer bekoren. Op mijn Mac gebruik ik gewoon Apple’s Mail. Op de telefoon en tablet gebruik ik de Gmail-app en de Outlook-app voor mijn Hotmail.
Wat agenda’s betreft: ik gebruik een extensie om mijn Google Calender in Postbox te gebruiken. Op de Macbook volstaat Apple’s iCalendar. Op tablet en telefoon gebruik ik Google Agenda en Sunrise.

Qua browsers kan ik kort zijn: ik gebruik ze allemaal om mijn website in te testen, maar voor dagelijks gebruik is mijn keuze Firefox. Met de extensies UBlock Origin, Disconnect.me, Privacy Badger, Privacy Settings, HTTPs Everywhere, Selfdestructing Cookies, Evernote webclipper, Zotero en 1Password.

Beveiliging
AVG Free voor antivirus en MalwareBytes om te scannen op malware en andere troep. Sinds bekend is dat AVG data van je verzameld en doorverkoopt wil ik eigenlijk een ander antivirus-programma, maar onderzoek laat zien dat alle antivirus-programma’s op dat gebied helaas niet te vertrouwen zijn. Voor wachtwoordbeheer gebruikte ik eerst LastPass, maar sinds die zijn overgenomen door een bedrijf met een schimmige reputatie ben ik overgestapt naar 1Password.

Webdesign
Ik zweer by Sublime Text, al gebruik ik ook soms Atom en Brackets om mijn webpagina’s te maken. Wil ik weten hoe een zoekmachine of een screenreader de website ‘ziet’ gebruik ik Lynx. Af en toe werp ik een blik in Google Analytics om te kijken hoe mijn website All Things Royal het doet.

Om bestanden te uploaden gebruik ik Filezilla. Xenu’s Linkchecker is ideaal om je website te scannen op links die het niet meer doen of verkeerd zijn.

Social media
Social media beheer ik op Windows en Mac vanuit Tweetdeck (lijkt het nu zo of bieden ze geen programma voor op de computer meer aan en alleen de web-versie?) of de officiƫle Twitter-apps op telefoon en tablet. Ik heb ook een account bij Hootsuite, maar ben niet zo fan van de lay-out.

Hobbies
Voor genealogie gebruik ik Aldfaer op Windows. Op mijn Mac gebruik ik MacFamilyTree. Om mijn boekencollectie in kaart te brengen gebruik ik Bookcollector van Collectorz.com (Nederlands bedrijf!) en de app voor Android. Online staat mijn boekencollectie bij Librarything en Goodreads. Games speel ik niet zoveel, al blijven Bejeweled, Simcity, the Sims, the Last Eichhoff en 2048 briljant.

E-books beheer ik vanuit Calibre en foto’s vanuit Picasa. Nu die laatste niet meer onderhouden zal worden, ben ik op zoek naar een vervangend programma. Voor dubbele foto’s is dupeGuru geweldig.

Productiviteit
Vanwege mijn interesse in ICT en koningshuizen maak ik notities of verzamel ik clips van pagina’s die ik wil bewaren. Die maak en bewaar ik in Evernote. Door te organiseren in notitieboeken, tags en de zoekfunctie kun je makkelijk alles terugvinden. Heeeeeerlijk. Voor taken en to-do lijstjes zweef ik nog tussen Todoist en Wunderlist. Beiden zijn fijn om te gebruiken.
Dan is er nog Zotero: software waarmee je heel makkelijk mee bibliografieƫn mee maakt. Hielp me enorm met mijn scriptie in 2008 en gebruik ik nog af en toe om bronvermeldingen te genereren voor mijn website All Things Royal.

Ik heb Onedrive en Dropbox, handig om bestanden snel met iemand te delen of voor jezelf klaar te zetten dat je er op internet bij kan vanaf je werkplek bijv. Eerst gebruikte ik OneDrive ook mijn meestgebruikte zaken te synchroniseren tussen mijn Windows-computer en Macbook. Met de komst van de NAS, was dat niet nodig. Nu gebruik ik daarvoor FreeFileSync.

Muziek en media
Ik heb een abonnement op Spotify – zopas een heleboel geweldige playlists ontdekt – en Netflix en voor lokale muziekbestanden gebruik ik MediaMonkey en Musicbee. Op de Mac gebruik ik iTunes, omdat de NAS een iTunes-server heeft waarmee supermakkelijk muziek kan luisteren die op de NAS staat.
Mijn muzieksmaak is best eclectisch: van Georg Friedrich HƤndel tot o.a. de Eagles, Queen, Ian Gillan en modernere artiesten als Adele.

Voor lokale filmbestanden gebruik ik VLC Player. Foto’s bewerk ik met Gimp. Omdat ik ook soms met PSD-bestanden moet werken heb ik ook Photoshop.

Overige tools
Skype, Slack, Github en Gitter (de Slack van Github) vind je bij mij ook terug.

Momenteel zit ik in een traject om een eigen zaak te starten. Mocht mijn idee (financieel) haalbaar en rendabel zijn, zal het vast veranderen als ik ga starten. Tegen die tijd volgt er een update :).

Een gedachte over “Dit is hoe ik werk

  1. Pingback: Update: Dit is hoe ik werk, voorjaar 2017 – Sophie’s Choice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.