Skip to main content

Waarom het web vroeger beter was

Sinds 1997/1998 surf ik rond op het internet en sinds 1999 ben ik aanwezig met een persoonlijke site en een site over koningshuizen. Ooit ook een website over cocker spaniëls gehad en de schrijfster Virginia Andrews. Maar zo was het internet vroeger: informatie delen over je hobbies en interesses. Tof hoor. En met elkaar “praten” via bulletin boards of mailing-lists. En websites ontdekken via webrings. Oh boy, de nostalgie. En hoezo is hedendaagse social media sociaal? Toen waren er pas communities, toen was het internet echt sociaal!

Maar ik dwaal af. Wat ik zeggen wil, je wist waar je vroeger iemand kon vinden: op zijn persoonlijke website. Truus deelde daar haar naaipatronen, Henk zijn kennis en advies op het gebied van programmeren. Alles overzichtelijk op één plek.

Maar die dagen zijn voorbij.

Henk zou nu wellicht nog wel een website hebben (in de vorm van een blog), maar zijn code delen op github, zijn adviezen delen via Medium en met anderen praten in Slack. Met wat geluk heeft hij ook een Twitter-account. Punt is: alles staat op verschillende plaatsen, diverse zaken moet je volgen/in de gaten houden. Ergo: informatie-overload en moeheid/burn-out bij de bezoeker.

Graag zou ik terug willen gaan naar die dagen van het simpele, overzichtelijke internet. Daarom dit advies aan jou: Focus. Niet bloggen en dan nog eens artikelen schrijven op Medium of code delen op github. En nog eens een winkeltje op Etsy of Cafepress. En interessante dingen alleen delen op Twitter.

Hou alles op één punt. Hou alles centraal. Je bezoeker zal blij zijn en Google zal je beter en hoger kunnen indexeren als alles op één plek staat. Make the website personal again! Of zorg dat iedereen vanaf één centraal punt alles kan terugvinden.

Alsjeblieft: je eerste les in gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid!

Terug naar overzicht handleidingen

Reacties: