Skip to main content

Mijn setup

In deze blogpost ben ik eerlijk over mijn pennentic. Welke pennen ik heb en waarom het vooral vulpennen zijn.

Hardware

Laten we maar meteen met de hardware:

  • Zelfgebouwde computer, met Windows 10.
  • Macbook Pro (mid 2012, MacOS High Sierra)
  • iPhone SE
  • iPad Mini 2
  • Synology NAS DS215J, als netwerkschijf en mediaplayer.
  • Logitech M307, draadloze muis voor mijn Macbook en de laptop op het werk
  • Ik huur een Nextcloudinstantie voor opslag en kalender

Als ik ergens naartoe ga waarbij ik mijn laptop nodig heb, gaat de laptop in een hoes (deze hoes, maar dan 13 inch) en ik heb een rugzak van Brics.

Nextcloud is trouwens zalig. Het is je eigen Onedrive/Dropbox, je eigen kalender, je eigen adresboek, je eigen Skype, je eigen notitiemaker, je eigen takenlijst... je kunt er echt alles mee. Je kunt een server huren waar Nextcloud al op draait, of als je zelf een server hebt en erg nerdy bent het zelf installeren. Ik huur een instantie bij een van de services die Nextcloud zelf op hun website aanraadt. Kies er in ieder geval eentje die de data encrypteert, dan weet je zeker dat jouw data enkel voor jouw ogen is. Het is in ieder geval een heel goed alternatief voor Google Kalender, Onedrive, Dropbox en ook een alternatief voor Evernote en Todoist.

In de categorie apparatuur die ik nog heb, maar nauwelijks gebruik: Samsung Galaxy Tab3 Lite (tablet), Sony T1 e-reader, iPod Nano 3e generatie.

Software

En dan nu het wat meer interessante deel: de software die ik gebruik 😀

Tekstverwerking

Office 365 voor zowel mijn Mac als mijn Windowsmachine. Voor het schrijven van fictie wil ik af en toe Scrivener gebruiken, zowel op Windows als op Mac. Mooi programma is dat, zeker de mogelijkheid om in scene’s te werken en personages uit te werken. Op de Macbook wil ik ook Pages gebruiken, het tekstverwerkingsprogramma van Apple.

Browsers en e-mail

Op Windows gebruik ik voor e-mail Postbox. Op mijn Mac, iPhone en iPad gebruik ik gewoon Apple’s Mail. Wat agenda’s betreft: ik heb een Nextcloudinstantie, en de kalenderfunctie raadpleeg ik gewoon in mijn browser. Op iPhone, iPad en mijn Mac gewoon via Apple's Kalender.

Qua browsers kan ik kort zijn: ik gebruik ze allemaal om mijn website in te testen, maar voor dagelijks gebruik is mijn keuze Firefox. Met de extensies UBlock Origin, Privacy Badger, Privacy Settings, HTTPs Everywhere, Cookie Autodelete, Decentral Eyes, Smart Referer Evernote webclipper en 1Password. Om echt privé te gaan gebruik ik de browser Tor. En om internetverkeer af te schermen gebruik ik Mullvad als VPN.

Beveiliging

Op Windows gebruik ik Windows Defender om te bschermen tegen virussen en Malware Bytes (de premium-versie) om tegen malware en andere smerige zaakjes te beschermen. Ik heb tot september 2019 altijd nog een apart virusprogramma gedraaid, maar onderzoek leerde dat als het om privacy gaat er eigenlijk geen enkele deugd.

In Firefox heb ik containertabbladen ingeschakeld, ik gebruik een VPN (Mullvad) als het nodig is en de Tor browser als ik echt privé en anoniem wil gaan.

Mijn wachtwoordbeheer doe ik met 1Password.

Webdesign

Ik zweer by Sublime Text. Wil ik weten hoe een zoekmachine of een screenreader de website ‘ziet’ gebruik ik de Lynx textbrowser. Voor FTP gebruik ik Filezilla. Xenu’s Linkchecker is ideaal om je website te scannen op links die het niet meer doen of verkeerd zijn.

Social media

Twitteren doe ik vanuit Tweetdeck of de officiële apps voor iPad en iPhone.

Hobbies

Voor genealogie gebruik ik Aldfaer op Windows. Op mijn Mac gebruik ik MacFamilyTree. Om mijn boekencollectie in kaart te brengen gebruik ik Bookcollector van Collectorz.com (Nederlands bedrijf!) en de app voor iOS. Online staat mijn boekencollectie bij Librarything en Goodreads. Games speel ik niet zoveel, al blijven Bejeweled, Simcity, The Sims, the Last Eichhoff en 2048 briljant.

Foto's

Voor dubbele foto’s (maar ook gewone bestanden trouwens) te vinden is dupeGuru geweldig. Als vervanger voor Picasa heb ik XenViewMP gevonden. Foto’s bewerk ik met Gimp.

Productiviteit

Vanwege mijn interesse in ICT en koningshuizen maak ik notities of verzamel ik clips van pagina’s die ik wil bewaren. Die maak en bewaar ik in Evernote. Door te organiseren in notitieboeken, tags en de zoekfunctie kun je makkelijk alles terugvinden. Heeeeeerlijk. Voor taken en to-do lijstjes zweef ik nog tussen Todoist en gewoon ouderwets op papier opschrijven. Beiden zijn fijn om te gebruiken. Misschien ga ik ook eens de takenlijst functie in Nextcloud proberen.

Dan is er nog Zotero: software waarmee je heel makkelijk mee bibliografieën mee maakt. Hielp me enorm met mijn scriptie in 2008 en gebruik ik nog af en toe om bronvermeldingen te genereren voor mijn website All Things Royal.

Ik heb Onedrive en Dropbox, handig om bestanden snel met iemand te delen of voor jezelf klaar te zetten dat je er op internet bij kan vanaf je werkplek bv. Eerst gebruikte ik OneDrive ook mijn meestgebruikte zaken te synchroniseren tussen mijn Windows-computer en Macbook. Met de komst van mijn NAS, was dat niet nodig. Ik gebruik nu Synology Cloud Station, met een synchronisatiekoppeling naar mijn Nextcloudinstantie voor een online back-up.

Muziek en media

Ik heb een abonnement op Spotify – zopas een heleboel geweldige playlists ontdekt – en Netflix. Voor lokale muziekbestanden gebruik ik MediaMonkey en Musicbee. Op de Mac gebruik ik iTunes, omdat de NAS een iTunes-server heeft waarmee je supermakkelijk muziek kan luisteren die op de NAS staat.

Mijn muzieksmaak is best eclectisch: van Georg Friedrich Händel tot o.a. de Eagles, Queen, Ian Gillan en modernere artiesten als Adele.

Voor lokale filmbestanden gebruik ik VLC Player.

Overige tools

Skype, Slack, Github en Gitter (de Slack van Github) vind je bij mij ook terug.

Terug naar overzicht handleidingen

Reacties: