Luisterboeken op iPhone en iPads

Luisterboeken – ook wel audioboeken – via iTunes op jouw iPhone of iPad zetten is redelijk makkelijk. Mijn vroegere instructies voor een iPod waren nogal populair, vandaar dat ik een nieuwe versie heb gemaakt (die ook voor een iPod kunnen worden gebruikt!) Volg onderstaande instructies.

  1. zet de bestanden van je luisterboek netjes bij elkaar in een map op uw computer
  2. start iTunes op
  3. voeg de bestanden aan iTunes toe door de optie “Voeg toe aan bibliotheek” te kiezen. Op Windows vind je die optie terug onder het menu “Bestand”, op Mac onder het menu “Archief”

De bestanden staan nu in je iTunes-bibliotheek, maar elk nummer/track van het luisterboek moet nog aangepast worden. Onder “Recent toegevoegd” vind je alle zojuist toegevoegde bestanden terug. Door op elke track met de rechtermuisknop te klikken en te kiezen om de informatie aan te passen, kun je alle tracks netjes ordenen en de juiste info van schrijver en titel meegeven. Kies ook steeds voor de optie audioboek onder genre als je alle info aan het aanpassen bent.

Hiermee staan ze nog niet onder Audioboeken. Hiervoor moet je nog wat extra stappen doen.

  1. als je Windows gebruikt, open Windows Verkenner. Als je een Mac gebruikt open Finder. Als je weet waar je in de Windows Verkenner of de Finder de map met de iTunes-bibliotheek kan vinden blader je er naartoe. Anders klik je met de rechtermuisknop op een nummer van je luisterboek en kies je “Toon in Verkenner” of “Toon in Finder”.
  2. nu moet je van elk bestand van je luisterboek de extensie aanpassen van .m4a naar .m4b.
  3. ben je daarmee klaar, dan gebruik je onder Windows de toetsencombinatie “Control” en “a”, op de Mac “Cmd” en “a”. Je zult nu zien dat alle bestanden geselecteerd zijn. Gebruik dan de toetsencombinatie “Control” en “c” (Windows) of “Cmd” en “c”. Hiermee kopieer je alle geselecteerde bestanden.
  4. ga nu in je Verkenner of Finder een paar niveau’s omhoog totdat je een map Audiobooks tegenkomt.
  5. open die map Audiobooks en maak dan een nieuwe map aan.
  6. open die nieuwe map en gebruik dan de toetsencombinatie “Control” en “v” (Windows) of “Cmd” en “v” (Mac). Alle nummers van je luisterboek die je een paar stappen terug hebt gekopieerd, worden nu geplakt.

Ga nu terug naar iTunes. Zorg dat je nog in het venster Recent toegevoegd bent. Nu kun je de tracks van je luisterboek selecteren en verwijderen uit de bibliotheek.

Kies opnieuw voor de optie “Voeg toe aan bibliotheek”. Blader naar de map Audiobooks uit stap 5 en selecteer de map met bestanden die je toe wil voegen. Verander daarna “Muziek” naar “Audioboeken” in de keuzelijst om je audioboeken te zien en af te spelen in iTunes. Nu kun je ze ook toevoegen aan je iPhone of iPad of zelfs een iPod!

Versie 1 (26 december 2018).