Skip to main content

Waarom HTML en CSS leren zo belangrijk is

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ook al heb je een gratis blog via WordPress.com of Blogger en kun je een layout kiezen en be done with it, kennis van HTML en CSS komt echt van pas.

  • Je kunt dan zelf iets aanpassen of toevoegen
  • Je weet het op een correcte manier toe te passen
  • Je kunt dan ook leren toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid toe te passen. En SEO

Ik heb het niet over echt iets designen met HTML en CSS. Dat kun je rustig aan webdesigners of grafisch ontwerpers overlaten. OK, misschien is het tijd dat ik iets opbiecht: “Ik ben Sophie en ben webdesigner in de zin dat ik met HTML en CSS een website kan maken. Grafisch ben ik echter zo slecht als het maar kan.” (al ben ik best wel trots op hoe ik – zelf! – het design voor All Things Royal voor elkaar gekregen heb.)

Zo, dat is eruit. Wat ik er mee wil zeggen, is het volgende: zorg ervoor dat je zelf de basis kan neerzetten, dan kan een designer altijd de finishing touch doen of tips geven.

Hoe leer je HTML en CSS? Je kunt hele goede boeken kopen in de boekhandel of lenen in de bibliotheek. De volgende titels zijn zeker aan te raden:

  • John Duckett: HTML en CSS – websites ontwerpen en bouwen
  • Ed Tittel: HTML en CSS voor Dummies
  • Andree Hollander: HTML en CSS, de basis
  • Peter Doolaard: Handboek HTML & CSS

Er zijn ook zeer goede online cursussen. Bij Codeademy, Codeschool, Treehouse en Udemy bijvoorbeeld (zowel gratis als betaald). Geef jezelf in ieder geval de tijd om HTML en CSS te leren en te oefenen. Vooral dat laatste, want het is iets wat je vooral leert door te doen. En wees vooral niet bang om je werk voor te leggen aan iemand die HTML en CSS kent, zodat die je feedback kan geven waarmee je weer verder kunt en van leert.

Over correct gebruik van HTML lees je veel op http://html5doctor.com/

Terug naar overzicht handleidingen

Reacties: