Waarom accessibility (toegankelijkheid) belangrijk is

In webdesign kun je twee zaken beschouwen als een ondergeschoven kindje: usability (gebruiksvriendelijkheid) en accessibility (toegankelijkheid). En over dat laatste wil ik het hebben. Want toegankelijkheid van websites wordt héél gauw en héél makkelijk vergeten.

Wat is het? Acessibility is het toegankelijk maken van websites voor mensen met een beperking of handicap. En daar haken al veel mensen af. Wegens te moeilijk, kost veel geld, te kleine groep, die bezoeken onze website toch niet,.. en meer van dat soort slappe excuses. Want dat zijn het: slappe excuses.

Dus jij denkt dat het niet nodig is?

 • je vergeet dat 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen kleurenblind is
 • 1,3 miljoen mensen zijn doof of slechthorend. Hier valt slechter horen als gevolg van leeftijd zijn ook onder
 • Visueel gehandicapt betekent niet alleen blind zijn. Het eerder genoemde kleurenblind valt eronder, alsmede de brildragers en het slechter zien als gevolg van leeftijd. Stiekem meer mensen dus dan je denkt.
 • 1,5 miljoen laaggeletterden die jouw hippe tekst met allerlei buzz-words niet begrijpen.
 • Cognitieve handicaps. En voor je aan verstandelijk gehandicapten denkt: in deze categorie vallen ook mensen met dyslexie, dyscalculie, mensen voor wie Nederlands tweede of derde taal is, mensen met AD(H)D of andere geheugen/concentratie problemen. Ook stiekem meer mensen dan je denkt.
 • Motorische handicaps. Nee, we hebben het hier niet alleen over verlamden of mensen die spastisch zijn. Maar mensen die een arm of hand missen, een spierziekte hebben, RSI hebben, ouderen die door hun leeftijd traag zijn met bewegen,… Maar ook mensen met een tijdelijke motorische handicap: arm of hand in het gips, kankerpatiënten die door chemotherapie tijdelijk trager of moeizamer bewegen,… Ook hier geldt weer: meer mensen dan je stiekem denkt.

Je vindt het nog niet nodig? Eén vraag: als je een winkel/school of gemeentehuis zou hebben, zouden deze mensen dan binnen mogen komen? Ja?

Waarom hou je dan uw website potdicht voor deze mensen? Is een mooi en hip design of hoog staan in Google belangrijker voor jou?

‘Gezonde’ mensen profiteren er namelijk ook van, weet je? Want als ‘gezonde’ midden-dertiger vind ik het ook fijn dat een lettertype een lekkere grootte heeft om te lezen en het contrast tussen tekst en achtergrond duidelijk is. Als teksten kort, duidelijk en to-the-point zijn, met zo min mogelijk hippe of moeilijke woorden. Als ik de website met het toetsenbord kan besturen omdat ik zo min mogelijk met de muis wil werken (RSI voorkomen weet u wel?).

Net zoals een winkel voor iedereen toegankelijk is, is het internet ook voor iedereen toegankelijk. Het is niet omdat je jouw bezoekers op internet niet kan zien, je deze mensen maar allemaal moet negeren.

Ik wil het nog benadrukken waarom het voor bedrijven en organisaties belangrijk is

 • Door gebruiksvriendelijkheid toe te passen, worden websites beter ontsloten voor bezoekers. Ze vinden makkelijker hun weg door jouw website
 • Mensen met (tijdelijke) beperking of handicap kunnen je website gebruiken, eventueel met hulpmiddelen of hulptechnologieën
 • Je website kan op allerlei apparaten en in allerlei browsers bekeken worden
 • Zoekmachines kunnen je website beter indexeren
 • Je teksten zijn leesbaarder en beter te begrijpen
 • Ballast wordt overboord gegooid waardoor je website sneller zal laden
 • Zeker voor bedrijven, organisaties en winkels die hun geld verdienen op internet is het belangrijk. De concurrent is immers zo gevonden.

Onderschat bovenstaande punten alsjeblieft niet. Ze maken of breken je website. En zeker wat betreft mensen met een (tijdelijke) handicap of beperking moet je de invloed niet onderschatten. Je moeder met een leesbril, oma met gehoorapparaat of je kleurenblinde neefje: die vallen ook allemaal in die categorie. Het gaat om meer mensen dan dat je in eerste instantie zou denken.

En bovendien – dit is vooral gericht aan de managers – dan heb je 80/90% van SEO (zoekmachineoptimalisatie) al gedaan! Heel veel zaken hebben namelijk overlap. En in mijn opinie richten mensen die zich bezighouden met SEO zich te veel op marketing/commercie/geld binnenhalen. Terwijl de klant (of bezoeker) koning is.

Hou verder steeds de bezoeker, de mens voor ogen als je werkt aan je website. Denk niet aan geld, marketing of welk woord dan ook weer trendy is vandaag de dag. Je bezoeker/klant staat centraal. Net als in winkel in een winkelstraat.