Accessibility is verdomd belangrijk

In webdesign kun je twee zaken beschouwen als een ondergeschoven kindje: usability (gebruiksvriendelijkheid) en accessibility (toegankelijkheid). En over dat laatste wil ik het hebben. Want accessibility van websites wordt héél gauw en héél makkelijk vergeten.

Wat is het? Acessibility is het toegankelijk maken van websites voor mensen met een beperking of handicap. En daar haken al veel mensen af. Wegens te moeilijk, kost veel geld, te kleine groep, die bezoeken onze website toch niet,.. en meer van dat soort slappe excuses. Want dat zijn het: slappe excuses.

Dus u, beste meneer de webdesigner, denkt dat het niet nodig is?

  • U vergeet dat 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen kleurenblind is.
  • 1,3 miljoen mensen zijn doof of slechthorend. Hier valt slechter horen als gevolg van leeftijd zijn ook onder.
  • Visueel gehandicapt betekent niet alleen blind zijn. Het eerder genoemde kleurenblind valt eronder, alsmede de brildragers en het slechter zien als gevolg van leeftijd. Stiekem meer mensen dus dan je denkt.
  • 1,5 miljoen laaggeletterden die uw hippe tekst met allerlei buzz-words niet begrijpen.
  • Cognitieve handicaps. En voor u aan verstandelijk gehandicapten denkt: in deze categorie vallen ook mensen met dyslexie, dyscalculie, mensen voor wie Nederlands tweede of derde taal is, mensen met ADHD of andere geheugen/concentratie problemen. Ook stiekem meer mensen dan je denkt.
  • Motorische handicaps. Nee, we hebben het hier niet alleen over verlamden of mensen die spastisch zijn. Maar mensen die een arm of hand missen, een spierziekte hebben, RSI hebben, ouderen die door hun leeftijd traag zijn met bewegen,… Maar ook mensen met een tijdelijke motorische handicap: arm of hand in het gips, kankerpatiënten die door chemotherapie tijdelijk trager of moeizamer bewegen,… Ook hier geldt weer: meer mensen dan je stiekem denkt.

U vindt het nog niet nodig? Eén vraag aan u: als u een winkel/school of gemeentehuis zou hebben, zouden deze mensen dan binnen mogen komen? Ja zegt u?

Waarom houdt u dan uw website potdicht voor deze mensen? Is een mooi en hip design of hoog staan in Google belangrijker voor u?

‘Gezonde’ mensen profiteren er namelijk ook van, weet u? Want als ‘gezonde’ 31-jarige vind ik het ook fijn dat een lettertype een lekkere grootte heeft om te lezen en het contrast tussen tekst en achtergrond duidelijk is. Als teksten kort, duidelijk en to-the-point zijn, met zo min mogelijk hippe of moeilijke woorden. Als ik de website met het toetsenbord kan besturen omdat ik zo min mogelijk met de muis wil werken (RSI voorkomen weet u wel?).

Net zoals een winkel voor iedereen toegankelijk is, is het internet ook voor iedereen toegankelijk. Het is niet omdat je jouw bezoekers op internet niet kan zien, je deze mensen maar allemaal moet negeren.

Een gedachte over “Accessibility is verdomd belangrijk

  1. Pingback: Webmaster 101: Waarom usability en accessibility belangrijk zijn – Sophie’s Choice

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.