Recensie: de Sony PRS-T1 e-reader

Ik heb sinds een maandje of twee een e-reader, de Sony PRS-T1 om precies te zijn. Al een tijdje speelde ik met het idee, en helemaal toen ik een collega op het werk met zijn Kindle zag spelen.
Nu zal ik vooral een liefhebber van de papieren versie blijven, maar ik kan niet ontkennen dat een e-reader echt wel voordelen heeft. Het is ideaal voor op vakantie, maar ook (in mijn geval) voor webdesign (of ander ICT-gebied) gerelateerde non-fictie.

Toch was het wennen en duurde het echt even voordat ik echt kon lezen met dit apparaatje. Dit lag niet aan de e-reader zelf, maar is gewoon een mentale kwestie.
Continue reading

E-readers

Ze zijn al een tijdje op de markt, en het lijkt erop dat het niet zomaar een hype is: e-readers. Ik ben een romanticus en mijn voorkeur gaat uit naar boeken die echt in je hand kunt houden. Maar ik begin wel steeds nieuwsgieriger te worden. Nu zou ik graag ervaringen horen van mensen met zo’n ding. Leest het inderdaad prettig? En waar haal je dan je boeken vandaan? Bol en Amazon vind ik aardig duur, het zijn prijzen die voor papieren boeken ook gevraagd worden. En dat vind ik ergens te ver gaan.

Of ben ik nu te ouderwets?

2010: revolutie voor de boeken- en tijdschriftenwereld?

Het eerste decennium van de 21ste eeuw zit er bijna op. De afgelopen tien jaar heeft ons veel gebracht: internet werd gemeengoed, laptops werden onmisbaar maar er gebeurden ook wat innovatieve dingen: MP3-spelers veroverden de markt en online winkels om muziek te kopen kregen redelijke klandizie. Op filmgebied gebeurde er ook heel wat: high definition beeld werd steeds belangrijker en de lompe TV werden allemaal vervangen door Plasma of LCD-TV’s. En digitale TV rukt ook steeds verder op. Je kan dus rustig stellen dat op muziek- en filmgebied (of TV-gebied) het nodige is veranderd.

De laatste tijd zijn e-bookreaders steeds vaker in beeld en analisten verwachten dat 2010 het jaar zal zijn dat het elektronisch lezen van boeken en/of tijdschriften zal doorbreken. Wat denkt u? Zal dit gebeuren? Hoopt u erop? Of zit u er niet op te wachten? Of hebt u al een e-bookreader? Laat het weten in de reacties!

Informatie luisterboeken uitgebreid

Voor de fans goed nieuws: mijn artikelen over iPods en luisterboeken zijn uitgebreid!

Welke iPod moet ik gebruiken? – subartikel van mij over welke iPod(s) het meest geschikt zijn voor luisterboeken
Optimale importinstellingen voor iTunes – hoe bereid je iTunes voor op het importeren van luisterboeken?
Hoe luisterboeken op CD te importeren in iTunes? – hoe ga je te werk met luisterboeken op CD?
MP3-bestanden importeren en converteren in iTunes – subartikel van mij over hoe men MP3 bestanden van zijn luisterboek geschikt kan maken voor zijn iPod met behulp van iTunes.

Hoofdstukken van luisterboeken en iPods

Goh, heb je dankzij mijn artikel eindelijk iPod en luisterboek kunnen verenigen en heb je een aantal luisterboeken enthousiast er meteen op gezet. Vol verwachting zet je je iPod aan en ga via je het hoofdmenu naar muziek en dan naar audiobooks. Om te ontdekken dat alle nummers 1 bij elkaar staan en aller nummer 2 bij elkaar. Je krijgt dan bijv. Dan Brown – Da Vinci Code 01 – van 12 gevolgd door JK Rowling – Relieken van de Dood 01 van 32 in plaats van Dan Brown – Da Vinci Code 02 – van 12.

Sophie, hebben we iets fouts gedaan?

– Nee.

Hoe is dit op te lossen?

– In principe niet. Heb je de iPod nano vierde generatie of de iPod Classic 6e generatie kun je via muziek – genres en dan het genre Luisterboek of Audioboek wel een netjes overzicht krijgen gegroepeerd bij auteur en titel. Met mijn iPod nano 3e generatie heb ik dit nog niet uitgeprobeerd, dus ik durf niet te zeggen of dit ook voor oudere modellen werkt. Laat me het gerust weten.

Andere manier is om er één groot bestand van te maken. Hiervoor kun je het programma MP3 to iPod audiobook converter gebruiken (Windows). Mac-gebruikers gebruiken het Applescript Join Together of het programma Audiobook Builder.

Had je dit vergeten te vertellen?

– Ja. *schaamt* . Gelukkig werd ik wakker geschud door Patricia met haar vraag. Dank! Vele iPod-gebruikers zullen u dankbaar zijn!