MP3 importeren en converteren in iTunes

Over dit artikel

In dit artikel wordt stap voor stap uitgelegd hoe u MP3 bestanden van uw luisterboek door middel van iTunes geschikt kan maken voor de iPod, zodat hij in de categorie Audioboek verschijnt van uw iTunes-bibliotheek en uw iPod. Voor iTunes versie 9 zijn de stappen iets anders dan in eerdere versies van iTunes. Instructies voor iTunes 7 en eerder vindt u onderaan het artikel.

Dit artikel is voor het laast bijgewerkt in november 2009.

iTunes 8 en 9

In iTunes 8 is het veel makkelijker geworden! Wat moet u doen?
– zet de MP3-bestanden van uw luisterboek netjes bij elkaar in een map.
– start iTunes
– Voeg de map toe aan de bibliotheek van iTunes (bestand > map toevoegen aan bibliotheek)
– iTunes importeert de MP3-bestanden en deze verschijnen onder ‘muziek’.
– Selecteer de bestanden en klik met de rechtermuisknop. Kies voor de optie ‘info tonen’. In het tabblad ‘info’, zorg ervoor dat bij genre audioboek is geselecteerd/ingevuld. Vul eventueel bij artiest de naam van de schrijver in en bij album de titel van het boek.
– Klik dan op tabblad ‘opties’. Bij voorinstelling equalizer, geef daar gesproken tekst aan. Bij soort media, audioboek. Deel van verzameling, positie onthouden, overslaan als shufflefunctie actief is en aansluitend album dienen allemaal op “Ja” te worden gezet.
– iTunes verwerkt de veranderingen en u zal zien dat de bestanden uit ‘Muziek’ verdwijnen. Onder ‘Audioboeken’ vindt u ze echter terug! U bent klaar en de bestanden kunnen naar uw iPod. Als u uw iPod handmatig synchroniseert, kunt ze gewoon naar de iPod slepen. Bij automatisch synchroniseren zal iTunes ze voor u op uw iPod zetten.

Helaas wordt het scherm audioboeken op de iPod gauw een chaos, zeker bij meerdere luisterboeken. Dit omdat hij alle bestanden van een luisterboek laat zien en niet netjes groepeerd zoals iTunes sinds versie 8. Het programma Audiobook Builder kan Mac-gebruikers een uitkomst bieden. Windows-gebruikers hebben baat bij het programma MP3 to audiobook converter. Deze converteert MP3-bestanden naar AAC-formaat, en voegt dit samen in één bestand. Je hebt dan een heel luisterboek in één bestand. Dit werkt goed, maar bij lange luisterboeken (Harry Potter), werkt het onthouden van de positie niet echt goed. Het luisterboek wordt dan van het begin af aan afgespeeld. Nu kun je zelf met je iPod wel weer scrollen naar waar je ongeveer gebleven was, maar fijn is het niet. Hoe Audiobook Builder precies werkt, weet ik niet, aangezien ik (nog) geen Mac heb.

Deze tools zorgen dat je per luisterboek één bestand krijgt. Dat zal het menu op de iPod wat minder chaotisch maken.

iTunes 7 en eerder

– zet de bestanden van uw luisterboek netjes bij elkaar in een map
– start iTunes op en voeg deze map toe aan de bibliotheek
– de bestanden zijn nu te vinden in de map muziek in iTunes. Verzorg de tags indien nodig, zodat ze netjes onder elkaar staan in de juiste volgorde. Zorg ervoor dat elk bestand het genre ‘Boek en spraak’ heeft, of ‘Audiobook’.
– selecteer alle bestanden van uw luisterboek
– kies voor geavanceerd –> selectie converteren naar AAC.
– iTunes begint nu met converteren. Als hij klaar is met converteren kunt u de bestanden vinden in de iTunes map op uw computer, meestal is dit C:/users/(uwgebruikersnaam)/music/iTunes/iTunes Music (Windows PC).
– Verplaats deze bestanden via de windows verkenner naar de map waar u uw andere luisterboeken of muziekbestanden heeft georganiseerd.
– zorg ervoor dat u de extensies van bestanden kunt zien (Windows 2000/XP: Windows verkenner –> extra –> mapties, tabblad weergave. Windows Vista: Organiseren –> map-en zoekopties, tabblad weergave) door extensies voor bekende bestandstypen uit te vinken.
– U ziet nu dat uw luisterboekbestanden .m4a bestanden zijn. Verander de extensie in .m4b
– Voeg de map toe aan uw iTunes bibliotheek
– Kies de optie Audioboeken in iTunes menu – daar zult u ze zien staan!
– Sluit uw iPod aan en sleep de bestanden naar uw iPod (als u uw iPod handmatig beheerd. Is dit niet het geval, synchroniseert iTunes automatisch uw iPod).

46 reacties:

 1. Ik zocht naar een oplossing voor dit probleem. Volgens veel sites moest ik programma’s downloaden of met extensties gaan rommelen. Maar deze manier is heel makkelijk en werkt perfect.

  Bedankt!

 2. Super uitgelegd!
  Hartsikke bedankt.
  Alleen jammer dat ik geen folders in luisterboeken kan maken!
  Tis mij niet gelukt in iedergeval.
  Iemand nog een tipje?

 3. Het lukt mij niet om het audioboek netjes in de iPod te krijgen.
  Daar staan alle hoofdstukken los en op alfabetische volgorde van de titel. Dus heb ik geen idee wat het begin en wat het eind is.
  Ik heb alle stappen exact gedaan zoals hierboven beschreven.
  De enige manier om een ‘boek met hoofdstukken in de juiste volgorde’ te krijgen is een afspeellijst te maken. Maar die staat dan weer in de map Muziek.
  Wat doe ik fout?

 4. Hoi Janna, je dient bestanden van luisterboeken een goede naam te geven: Nicci French – De Rode Kamer 01 van 30 bijvoorbeeld. Dan zal de iPod het correct sorteren.

 5. Ik kom er toch nog niet uit, want in iTunes is het in de map audioboeken heel mooi 1 boek met 52 onderdelen. Alle onderdelen zijn keurig genummers als 1 van 52 etc. (in de info). Maar in de iPod heb ik 52 boeken. En ik kan die wel op volgorde zetten door de naam te veranderen, maar het blijven 52 aparte boeken. Ik dacht dat het in de iPod net zo zou zijn als in iTunes, dus gewoon 1 boek met 52 hoofdstukken.

 6. Hoi,

  Ik heb nu netjes mijn boeken als audioboek gemerkt. Het rare is, dat ik in mijn bibliotheek van Itunes geen map Audioboeken heb (of die zie ik in elk geval niet). Ze komen wel op mijn Ipod, maar nu kan ik ze nooit wissen of bewerken in mijn Itunes. Weet iemand hoe dit zit, moet ik ergens de bibliotheek uitbreiden ofzo??

 7. @ Janna. Dat vind ik een raar probleem wat je hebt. Welke versie van iTunes heb je en welke iPod?

  @ petra: ga in het menu van iTunes naar bewerken en dan naar voorkeuren. In het scherm waar je dan komt, een vinkje zetten bij audioboeken.

 8. Als ik de bovenstaande werkwijze uitvoer (instellen als audioboek, aanvinken etc.), de handeling afsluit en vervolgens via info weer naar eigenschappen van bestanden ga bekijken zijn alle handelingen teruggedraaid. Help?

 9. @ janna: 52 bestanden blijven 52 bestanden, iTunes voegt deze niet samen tot één bestand. iTunes zet het bij elkaar in een soort map.

  @ Erik: vergewis jezelf er even van dat je de aanpassingen daadwerkelijk opslaat. Welke iTunes gebruik en welke iPod heb je precies?

 10. In iTunes staat het ook helemaal goed, geen enkel probleem. Dus in iTunes heb ik Audioboeken geactiveerd bij Voorkeuren en daarin zie ik netjes 1 map staan met 52 onderdelen. Het is dus niet 1 bestand. Maar in mijn iPod Classic komt het niet goed. Daar staan in de map Audioboeken (onderdeel van de map Muziek) de 52 losse bestanden op alfabetische volgorde. Als ik de bestanden in de map Afspeellijsten in plaats van in de map Audioboeken gaat het wel goed. Ik zie dan ook 1 item met de titel van het boek en klik ik daarop, dan komen keurig de hoofdstukken in de goede volgorde tevoorschijn. Waarom kan het niet zo werken in de map Audioboeken? Iemand een idee?

 11. @ janna, ik blijf het maar vreemd vinden. Het zou goed moeten gaan. Heb je meerdere luisterboeken erop staan? En hoe heb je de bestanden genoemd (niet in iTunes, maar het werkelijke bestand?) Dan Brown – Da Vinci Code 01 van 30 zou geen problemen mogen opleveren.

  Hoofdstuk 1 – Harry Potter en de Halfbloed Prins geeft wel problemen in de iPod, want dan krijg je dit:

  Hoofdstuk 1 – Dan Brown Bernini Mysterie
  Hoofdstuk 1 – Dan Brown Da Vinci Code

  Dan zet hij ze op volgorde én alfabetisch.

 12. Ik ben ook aan het vogelen met audiobooks op een Ipod Classic. De laatste reactie van Sophie is duidelijk. Jammer dat Apple niet dezelfde methodiek voor audiobooks heeft toegepast als bij muziek dat je tussen de boeken kan bladeren. Vooral op een Classic kan je honderden boeken zetten, en dan wordt het wel erg lang bladeren

 13. @ Janna en Pandit:

  Ik denk dat ik het probleem weet: bij oudere modellen (iPod Classic, iPod nano 3e generatie) geeft hij onder ‘Audioboeken’ inderdaad een lijst van bestanden weer, in plaats van het audioboek-systeem dat we kennen in de nieuwe iTunes, waar ze netjes zijn geordend in een map en het systeem van albums op de iPod.

  Als ik het goed heb, doet hij dit bij nieuwere modellen niet (iPods vanaf 2008, dus de iPod nano 4e generatie en de nieuwe iPod Classic met ondersteuning voor Genius afspeellijsten). Een vriendin van mij heeft een iPod nano 4e generatie. Ik zal eens checken of haar audioboeken wel geordend worden weergegeven. Als dat zo is, weten we waar het aan het ligt en kunnen we alleen hopen dat Apple een keer een softwareupdate uitbrengt voor oudere iPods zodat het daar ook zo werkt. Al zal de kans klein zijn.

  Heeft haar nano het ook, is de kans groter dat Apple het via een softwareupdate zal oplossen, aangezien het systeem van iTunes en van de iPod nu van elkaar verschillen wat gebruikers verward. En Apple staat immers bekend om (of juist niet, haha) gebruiksvriendelijkheid.

 14. Mijn bestanden (de originelen in mijn computer) zien er als volgt uit:
  Judith Koelemeijer – Het zwijgen van Maria Zachea (001-052) Het zwijgen van Maria Zachea.mp3
  Judith Koelemeijer – Het zwijgen van Maria Zachea (002-052) Hoofdstuk 1, Jo (1934).mp3
  Judith Koelemeijer – Het zwijgen van Maria Zachea (003-052) ‘Jo de bel,’ riep moe.mp3
  enz.

  In Itunes krijg ik bij de menukeuze Audioboeken 1 boek te zien, met daarin 52 onderdelen.

 15. Ik heb mijn ipod classic in 2008 gekocht en ik heb hetzelfde probleem als Janna. Ik heb in itunes audioboeken 1 boek met 200 onderdelen.
  Ik heb al die bestanden genummerd maar het is niet makkelijk. Ik zoek ook naar een oplassing

  1. Maak een nieuwe afspeellijst aan met de titel van het boek. Open het boek in je verkenner en kopieer de hoofdstukken. Open de nieuw gemaakte afspeellijst en kopieer in het midden in het lege vak de gekopieerde bestanden. Cursor bovenin en dan plakken. Dan blijven ze zo staan. Je voorkeur moet op sorteren op handmatige volgorde staan.

 16. Nyna, heeft dat nummeren effect gehad in de iPod? Ik had het boek van Judith Koelemeijer gekocht bij Luisterrijk en het was al netjes onderverdeeld zoals ik heb beschreven. iTunes doet het wel goed, maar de iPod niet.

 17. @ Janna, je moet mijn reactie van 4 juli nog eens goed lezen: het is inderdaad zo dat de iPod een lijst van bestanden laat zien, en niet zoals iTunes een map met daarin de bestanden. Met één luisterboek is het niet zo erg, maar wel met meerdere.

 18. Ik kom toevallig op deze site en lees jullie probleem. Om te voorkomen dat je 52 bestanden onder elkaar krijgt moet je vóórdat je de bestanden in itunes importeert de tracks samenvoegen. Let op dit kan echt alleen voordat je ze in itunes binnenhaalt.
  Als itunes vraagt om te importeren altijd nee antwoorden. Dan onder geavanceerd: voeg cd-tracks samen. Dan pas importren

 19. Ha Sophie, ik heb pas een ipod shuffle voor kerst geschreven, mezelf een luisterboek cadeau gedaan maar het werkt niet. Ook niet met je stappenplan.

  Het is een boek van 4 cd’s en het begint met het laatste nummer van de laatste cd. Na je stappenplan begint het met het 2 na laatste nummer van de laatste cd.

  Naast je stappenplan heb ik al eerder andere tips uitgevoerd die niets uithalen. Namelijk ze allemaal dezelfde albumnaam gegeven en 1 voor 1 de tracks genummerd (veel werk, zeker als je een dik boek hebt). Het helpt niet.

  Wat kan ik nog meer proberen?

 20. @jane
  CD tracks samenvoegen? hoe doe je dat (sorry, ik ben zo goed als analfabeet met dit soort moderne apparatuur, ik kom uit de tijd van de walkman).

 21. @ Wendy: een iPod Shuffle is niet geschikt voor audiobooks. Hij speelt zomaar in het wilde weg liedjes af. Hij mixt je collectie elke keer, zodat je niet steeds van a t/z zit te luisteren. Een shuffle is meer geschikt voor gewoon muziek.

 22. aha, dat is jammer! ik heb hem speciaal voor luisterboeken aangeschaft!

  Inmiddels heb ik alles een keer helemaal verwijdert en ben van voren af aan begonnen zoals je beschreef. Nu is het wel gelukt! Ik heb nu 2 boeken beluisterd. 1 ging vanzelf goed, de ander met jouw aanwijzingen. Hopelijk blijft het zo.

  Hopelijk kan ik het nu toch gebruiken.

 23. Oh ja….
  Je kunt een shuffle toch ook op de ‘niet shuffle’stand zetten? Is de shuffle dan nog steeds niet geschikt voor audioboeken?

 24. Hoi Wendy, ik heb de website van Apple bekeken en het moet inderdaad kunnen: de shuffle-knop kun je ook zo instellen dat je de nummers keurig op volgorde hoort, en dat is bij luisterboeken wel handig. Dus het kan nu dus wel! Het is dus gelukkig geen weggegooid geld ^_^ (al blijft in mij opinie een schermpje wel handig. Maar het gaat erom dat je ze kunt beluisteren)

  Dus: geen zorgjes meer, lekker genieten van je Shuffle!

 25. Dank je Sophie, Een schermpje is inderdaad handig, maar ik dit geval wilde ik een zo’n klein mogelijk ding om te sporten.
  Ik weet niet of ik nog eens een shuffle zou kopen. Leuke site. Mij heeft het geholpen om mijn hoofdstukken op volgorde te krijgen. Gelukkig maar.

 26. Sophie, heb je toevallig ook verstand van rippen? Van een luisterboek ript hij van enkele cd’s steeds het laatste nummer niet. Ik krijg een foutmelding.

 27. @Wendy, wat voor foutmelding geeft hij precies? Als hij zegt dat hij de CD niet kan lezen (of er heeft een fout plaatsgevonden tijdens het lezen), dan is de CD wellicht vuil of beschadigd.

 28. Waar normaal het woord ‘geript’ komt te staan als het rippen is afgerond, daar komt nu het woord ‘fout’.
  Het is een nieuwe cd, recht uit de hoes. Meerdere malen geprobeerd. Misschien is deze beveiligd? Meerdere malen geprobeerd. Ook bij audiograbber lukt het niet.

 29. Om preciezer te zijn: ik krijg bij meerdere, gloednieuwe cd’s, steeds bij het laatste nummer een foutmelding. Bij audiograbber is dat de melding ‘aspi fout’.

  De nummers die bij mediaplayer niet te rippen zijn, zijn dat ook niet bij audiograbber.

 30. Nog iets geks…ik heb wel een aantal nummers kunnen rippen van een Harry Potter boek. De artiest die automatisch is weergegeven is J.K. Rowling, JK Rowling en Jan Meng (de voorlezer). Drie mapjes dus.
  Maakt dat nog iets uit voor de volgorde op je Ipod?

 31. Hoi Sophie, ik ben groot fan van luisterboeken en tot nu toe heb ik dat nog steeds met de ouderwetse discman gedaan. Gisteren heb ik een Ipod Nano (zo’n kleine vierkante) gekregen, speciaal voor mijn luisterboeken. Vandaag enthousiast aan de slag gegaan met dat ding en hoe ik het gedaan heb, weet ik niet maar er staat een boek op dat ik heb gedownload (als test eerst maar ’s een gratig lb). Ik kan ‘m ook afspelen maar na pakweg 2 minuten gaat ie vanzelf helemaal uit en moet ik ‘m handmatig weer aanzetten. Begrijp er niets van (ben ook nog maar een beginneling :-). Ik heb de batterij volledig opgeladen dus dat kan het niet zijn. Kun je me helpen?
  Ik hoor het graag van je. Groetjes, Monique

 32. ik heb verschillende luisterboeken op mijn i-pod shuffle gezet, en volgens i-tunes staan ze er ook echt allemaal op, maar als het eerste boek uit is, begint vanzelf het eerste boek weer en ik kan niet door vooruit ‘spoelen’ het volgende boek te horen krijgen. Het lijkt dus of er maar 1 boek op staat!

 33. z u c h t . . .
  Helaas, ook hier niets wijzer van geworden. “Alle MP-3 bestanden in een aparte map zetten?” Dat is juist het probleem me dunkt: die optie zie ik niet, als ik ze heb geselcteerd en met de rechtermuisknop klik, kan ze hoogstens afspelen. Maar weer verder zoeken!

 34. Ik heb 6 CD’s van de Luistercursus Spaans geimporteerd met mijn MacBook in iTunes. Onder “muziek” heb ik alle tracks van een CD, die op volgorde 1 t/m 53 staan, volgens het stappenplan verandert. In iTunes “Boeken” vindt ik de desbetreffende CD terug, maar de tracks staan niet meer in de volgorde 1 t/m 53. Ben ik iets vergeten te doen of moet ik nog een verdere afhandeling verrichten?

 35. Bij het openen van het audioboek staat onder “soort” MPEG-audiobestand. Toen ik op het pijltje klikte, stonden de tracks op volgorde van 1 t/m 53. Prima dus.

 36. iTunes zet het originele aiff bestand om in MPEG; is dit dan MP3?
  Ook zag ik dat van de originele tracks er vier minder waren geimporteerd door iTunes. Enig idee hoe dat kan?

 37. Alle CD’s weer opnieuw geimporteerd en daarna met rechtermuisknop geselecteerd “maak MP3 bestand”. In Muziek de tracks verandert overeenkomstig het stappenplan. Nu staan alle tracks in volgorde van 1 t/m 51 in het audioboek. Bestand is nog steeds MPEG. Kan ik dit gebruiken voor de iPod?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *